Yılbaşı sofrasında fazla yemek yenileceği düşünülerek gün içerisinde öğün atlamak, yapılan en büyük yanlışlardandır. Bu özel günün öncesi ve sonrasında bazı küçük noktalara dikkat etmek yılın ilk gününü daha mutlu ve rahat geçirmenize sebep olacaktır.





Öğün Atlamayın





Yılbaşı gecesini ister evdenizde ister restoranda veya otelde geçirin yapılacabilecek en büyük hata öğün atlamaktır. Her zaman önerdiğim gibi gün boyunca sık sık ve az az beslenmelisiniz. Öğün atlayıp, aç olarak yemeğe giderseniz, yemekte gereğinden çok daha fazla besin tüketeceksiniz. Sadece yapmanız gereken akşam fazla yemek yenilebileceğini düşünerek, gün içerisinde daha düşük kalorili ve hafif besinleri tercih etmektir.





Bu nedenle güne hafif bir kahvaltıyla başlayıp, öğle yemeğinizde bir tabak az yağlı sebze yemeği, salata ve yoğurtla beraber ince bir dilim tam buğday ekmeği tüketin. Ara öğün olarak yoğurt, meyve, grisini vb. besinleri tercih edin.





Restoranda Yemek





Yılbaşını evde geçirmek istemeyenler genellikle restoranları tercih etmektedir. Böylece hem yemek organizasyonuyla uğraşılmayacak hem de aynı ortamda eğlenceye devam edilecek. Ordövr tabaklarında bir dilim peynir, sebzeleri, mezelerden yoğurtla hazırlanmış olanlarını bir tatlı kaşığı alarak yiyebilirsiniz. Ana yemek olarak tercihinizi etlerden yana kullanacaksanız fırında veya ızgara olacak şekilde derisiz ve yağsız hindi eti, kırmızı et, tavuk veya balık tercih edebilirsiniz. Yanında mutlaka bol salata, sotelenmiş veya haşlanmış sebzeler yemenizi öneririm.





Aşırı Yemek Yemekten Kaçının





Birçok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla yemek yenilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak sorunları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin böyle gecelerde yemek yerken daha dikkatli olmalıdırlar. Çok yağlı, kızarmış ve şekerli besinlerin tercih edilmesi ve özellikle bu besinleri kısa zamanda hızlı hızlı yenilmesi, alkollü içkilerin içilmesi ve yanında mezeler, kuruyemişler yenmesi sağlık problemlemlerini artırmaktadır. Bu sebeple keyifli bir akşam gerçirmek için gece boyunca yenilen yemeklere dikkat etmekte fayda vardır. Yılbaşı akşamı çok fazla yemek yiyerek mideyi gereğinden fazla doldurmamak gerekir. Mide gerg tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açmaktadır.





Evde geçireceklere öneriler





Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, kırmızı etten daha düşük kolesterol oranına sahip olduğu için her zaman sağlıklı bir seçenektir.





Mezelerden kızartmalar yerine pilaki, yoğurtlu sebzeler, peynirli atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Kuruyemişler masum gibi gözükseler de küçük hacimli, lezzetli ve bol kalorili olduğu unutulmamalıdır.
Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde daha hafif seçimler yapabilmeniz için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak hazırlayabilirsiniz. İstediğiniz kadar (sınırsız) tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, turp, gulumbra, kereviz sapı gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynire batırarak tüketmeniz, sizi hem tüm gece oyalayacak, hem de tok tutacaktır. Tatlı olarak yağ içermeyen hafif meyve tatlıları olan cevizli kabak tatlısını, kaymaksız ayva tatlısını, fırında armut veya elmayı (dondurma ile servis edebilirsiniz) seçebilirsiniz.






Alkolü limitleyin





Alkol tüketimini sınırlandırın ve tüketim sırasında bol bol su tüketin. Aç karnına alkol tüketmeyin. Alkol seçiminde şarabı tercih edin, 2-3 kadeh beyaz veya kırmızı şarap tüketilebilir. Rakı, votka, viskinin alkol oranı daha fazla olduğu için yağa dönüşümü de hızlıdır. Eğer yine de bu alkollerden tercih edecekseniz, 2-3 dubleyi geçmemenizi öneririm.





1 Ocak- Yeni yılın ilk günü

Yılbaşı akşamında tüketilen besin miktarları ve çeşitleri çok fazla olduğundan kilo almamak için 1 ocak sabahı vücudunuzu dinlendirmeniz gerekiyor.

Sabah kalkınca bol su için. Kahvaltı olarak yağsız tost veya sütle hazırlayacağınız müsliyi veya corn flakes’i tercih edin. Öğle ve akşam yemeklerinizi ise sebze çorba veya zeytinyağlı sebze yemeği yiyin. Ara öğün olarak meyve tüketin. Evde veya dışarıda en az 1 saat yürüyüş yapmaya çalışın. Bol su için. Günde 2,5 lt ılık su içerek toksik maddelerin de atımını hızlandırın. Gün içerisinde-3 fincan bitki çayları tüketin. Yeşil çay veya zencefil limonlu bitki çaylarını tercih edebilirsiniz

Yeni yılda kalbinizden geçen tüm güzelliklerin yanınızda olmasını, formda, sağlıklı ve güzel bir yıl geçirmenizi dilerim.