Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne ilişkin toplumu bilgilendirme ve farkındalık yaratmak amacıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Bu yıl ‘Kararlıyım ve Yapacağım’ sloganıyla yola çıkılan 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak çağımızın hastalığı kanser hakkında toplumumuzu bilgilendirmeyi görev sayıyoruz. Dünyada 9.6 milyon insan kanser dolayısıyla ölüyor. Sık rastlanılan kanserlerin 1/3'ünün ise önlenebilir olduğunu biliyoruz. Kanseri önlemek, erken teşhis ve tedavi için uygulanacak doğru stratejilerle her yıl 3.7 milyon hayat kurtarılabilir” denildi.









Kanser Nedir? Neden Olur?
DAÜ Dr. Fazıl Küçük Fakültesi tarafından yapılan açıklama, şöyle devam etti: “Kanser, vücuttaki bir grup normal hücrenin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp çevre dokuya ve sonra tüm vücuda yayılarak vücudun çalışmasını bozmasıdır. Kanser çeşitli sebeplerden oluşabilir: İleri yaş, genetik yatkınlık, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları gibi. Alkol, aşırı kilolu olmak, aşırı kırmızı et tüketimi, işlenmiş et, yanmış etler, yapay tatlandırıcılar, tuzlanmış gıdalar, konserve yiyecekler, hidrojenlenmiş yağlar, meyve ve sebzeden fakir beslenme alışkanlığı ve aşırı sıcak yiyecek ve içecekler bilinen etkenlerdir. Sigara, başta akciğer, dudak, ağız, ağız içi, gırtlak kanserleri olmak üzere birçok farklı kansere sebep olabilir. Gama, X, radon ışınları gibi yüksek enerjili radyasyon kanser etkenleri arasındadır. Güneşteki ultraviyole ışınları da cilt kanserlerine yol açabilir. Kimyasal boya, asbest gibi etkenlerin de kanser yaptığını biliyoruz. HPV virüsünün rahim ağzı kanserine, hepatit virüslerinin karaciğer kanserine, EBV virüsünün lenfomaya yol açtığı bilinmektedir.”





Kanserin Önlenebilmesi İçin Öneriler

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, kanserin önlenebilmesi için şu önerilerde bulunuyor:





• Hareketli bir yaşam: Düzenli fiziksel aktivite, barsak, meme ve rahim kanseri riskini azaltır

• Kaliteli bir uyku

• İnsanların kendi bedenlerini tanıması: Kendi kendine elle meme muayenesi, vücutta oluşan başka anormal belirtileri erken fark etmesi

• Kanser farkındalığının yükseltilmesi

• Elektromanyetik kirliliğe dikkat edilmesi

• Emzirme konusunda bilinçlenme: Yeterli süre emzirmenin meme kanseri gelişimini önleyici etkisi vardır.

• Koruyucu aşılar: HPV aşısı sadece kız çocuklarında değil, erkeklerde de 12 yaşından itibaren yapılmalıdır.

• Enfeksiyon riski konusunda bilinçlenme

• Erkeklerde 40 yaşından sonra prostat tarama testi

• Kadında 40 yaş sonrası mamografi, rahim ağzı sürüntü tetkiki ve kendi kendine meme muayenesi





“Bazı kanser türleri için günümüzde hiçbir tedavi yöntemi bile işe yaramıyor bunu kabul ediyoruz fakat birçoğu için yapılabilecek çok şey var. Hem de daha kanser gelişmeden bunu önlemek bizim elimizde. Tüm bu önerileri dikkate almadan kaderci bir yaklaşımla kötümserliğe gömülmek artık çağ dışı bir yaklaşımdır. Kanseri önlemek ve tedavi olmak ancak bilinçlenmekle olur. Sebeplerin, kendi vücudunun, yapılabileceklerin farkındalığı ve kararlı olmak çoğu zaman sorunu çözüyor.”