Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Kuzey Kıbrıs’ta pek çok bitki ve hayvan türünün tükendiğini veya tükenmek üzere olduğunu savundu.
Kuzey Kıbrıs’ta “kalkınma adı altında doğaya her türlü müdahalenin yapıldığı” ve “doğa koruma tedbirlerinin yeterli düzeyde olmadığı” iddiasında bulunan Sarpten, “Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılan bilimsel çalışmalar ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin de her geçen gün giderek azaldığına işaret etmektedir” dedi.
Sarpten, hayvanların doğal yaşam alanlarının gün gittikçe daralmakta olması, kaçak avlanma, doğal su kaynaklarının giderek kuruması, devlet ayağından yaptırımın sağlanamaması ve bilinçsizlik nedeniyle birçok canlı türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.Kıbrıs’ın kuzeyinde doğal olarak yetişen tahmini bin 900 çeşit çiçekli bitki bulunduğunu, bilinen orkide türlerinden 30’unun sadece Kuzey Kıbrıs’ta yetişmekte olduğunu, Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ve yalnız Kuzey Kıbrıs’ta yetişen 19 bitki türü bulunduğunu kaydeden Sarpten, “Özellikle endemik bitki türlerimiz büyük bir tehdit altındadır.
Kıbrıs’ı çevreleyen denizde deniz canlılarının Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıldeniz’den giren yabancı türlerin (Lesepsiyen) baskısı altında olmasının önemli bir olay olduğunu kaydeden Sarpten, Balon ve Aslan balıklarının bu canlıların ikisi olduğunu söyledi.arpten, “Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalara göre son 5 yılda sadece yollarda can veren yılan sayısı bin 427 adettir. Aynı dönemlerde sadece yollarda ölü olarak tespit edilen kirpi sayısı 700 civarındadır” dedi.