Beyarmudu Belediyesi tarafından düzenlenen 9’uncu Patates Kültür Sanat Festivali Açılışı ve 6’’ıncı Uluslararası Halk Dansları Festivalinin gala gecesi ile başladı. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Uluslararası Halk Dansları Ekiplerinin Kortej yürüyüşü ile dün akşam gerçekleşti.



Gecenin açılışı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip tarafından festival meşalesinin yakılmasıyla başladı.



Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip açılış konuşmasında “Her yıl büyük bir özveriyle hazırladığımız ve bölge halkımıza en iyi hizmet adına oldukça yoğun çalışma sürecinin ardından ortaya çıkardığımız Temmuz Ağustos aylarını birbirini sanatla sanat ve kültürle bağladığımız görevimiz başlıyor hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum.



Patates Kültür Sanat Festivali ve Uluslararası Halk Dansları Festivalini buluşturarak yerelden evrensele bir köprü kurduğumuz çeşitli dünya kültürlerini ülkede ağırlayarak, ülke kültürlerin buluşarak kaynaşmasına olanak sağlıyoruz hemde halkımıza uluslararası çeşitliliği sunuyoruz. Bu bağlamda bugüne kadar festivalimizde misafir ettiğimiz 7 kıt'adan kırkın üzerinde ekibi kültürümüzle buluşturup dünyanın farklı bölgelerinde fahri kültür elçileri yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz yılın farklı döneminde halkımıza uluslararası nitelikte tiyatro sanatı, halk dansları, koro ve çok sesli müzik konserleri sunduklarını kaydetti. Kültür, sanat ve müzik alanında en çok proje üreten belediye Beyarmudu Belediyesidir. Edip, “bu yılki festivalimizin tanıtım cümlesini şu şekilde belirledik: “Kıtalar Beyarmudu’nda buluşuyor, kültürlerin meşalesi Mesarya’da alevleniyor” dedi. Festival boyunca düzenlenecek etkinlikler, konserler halkımıza ücretsiz olarak sunulacaktır” ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı konuşmasında, patates üreticilerin zaman zaman sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, sofraların temel direği olan patates ürününün önemine vurgu yaptı. Festival çerçevesinde patates ürünü için bilimsel çalışma yapılması önerisinde bulunan Akıncı, böylece üreticinin sorunlarının da daha kolay çözüleceğine işaret etti.

Beyarmudu patatesinin çok kaliteli olduğuna vurgu yapan Akıncı, Beyarmudu Sınır Kapısı’ndaki geçişlerde zaman zaman sıkıntı yaşandığına da değindi. Akıncı, kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlayarak sıkıntıların asılması gerektiğini vurguladı.



Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven de törende yaptığı konuşmada, festivalin her yıl büyük özveriyle düzenlendiğine işaret ederek, festivalin patatesin dünyaya tanıtımı acısından büyük bir basamak olduğunu vurguladı.



Uluslararası Festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek de, festivallerin ülke tanıtımına katkı sağladığına işaret ederek, festivalde emeği geçen herkesi kutladı.



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz açılış konuşmasında, patatesin önemine işaret ederek, Beyarmudu patatesinin çok kaliteli ve lezzetli olduğunu söyledi. Yurt dışına pazarlaması adına çalışmalar yapıldığını vurgulayan Oğuz, geçen yıl patateste yaşanan olumsuzlukların bu yıl da yaşanmaması için özen gösterildiğini vurguladı. Oğuz, hükumet olarak patatesin geçmiş yıllarda olduğu gibi ihraç ürünü olması adına çaba sarf edildiğini sözlerine ekledi.



Konuşmaların ardından gece konuk ekiplere anı hediyelerinin verilmesi ile devam etti.

KKTC, Fransa, Meksika, Mısır, Sırbistan, Makedonya, Rusya ve Türkiye Cumhuriyetinin halk dansları ekibinin sergilediği gösteriler beğeni topladı.



Festival bu akşam Şef Ersin Tünay yönetiminde Burcu Çavdaro konseri ile Hakan Arap konseri ile devam edecek.