Merkezi Cezaevi’nin 1982 yılında hızmete açıldığını ve geçen 36 yılda hem cezaevinin fiziksel şartları,hem de suçlu sayısının arttığını söyledi. Mevcut cezaevinin fiziksel kapasitesinin suçluları, mahkumları, tutukluları barındırmaya imkan sağlasa da çağdaş koşullarda hızmet sunulmasını engellediğini söyledi.

Yeni cezaevi inşaatı ile birlikte çağdaş standartlarda bir cezaevine kavuşulacağını anlatan Bakan Baybars, “Bu şu demek değildir. Cezaevi yapıyoruz, cezaevi kapasitesini artırıyoruz, dolayısıyla suç oranları artacak ve çok mahkum olacak demek değildir bu. Bu, şu anki mevcut cezaevinde olmayan bazı imkansızlıklar var. Örneğin, atölyeler çok kısıtlı. Mahkumların vakit geçirebilecekleri, sosyal hayata entegre olabilecekleri, tahliye oldukları zaman meslek edinmelerini sağlayacak hususlarla ilgili birtakım projeler yapsak da ki biliyorsunuz Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile bir proje hazırladık ve artık cezaevindeki sanatlarını, cezaevinden tahliye olduktan sonra meslek edinerek hayata geçirebiliyorlar. Ama bunları sağlayacak imkanlarımız kısıtlı kalabiliyor. Mevcut cezaevinde basketbol sahası dahil olmak üzere, spor tesisleri ve birçok atölyeyi içinde barındıran birçok suça ve suçluya yönelik ders alabilecekleri ve sosyal hayata hazır olabilecekleri atölyeler var. Dolayısıyla, bu biraz daha onları hayata bağlayacak unsurlardır. Bu da onların ıslah olmasına ve topluma kazandırılmalarına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda söylüyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Baybars, yeni cezaevi ile çağdaş bir yapıya kavuşulacağını ve denetlemenin çok daha kolay olabileceğine de vurgu yaptı. Yeni cezaevinin yeni teknoloji ile donatılmış olacağını anımsatan Baybars, parmak izi, göz retinası taraması ve kamera sisteminin son teknoloji olduğu bir cezaevinden bahsedildiğini ifade etti.

Kadın, çocuk ve erkek birimlerinin ciddi şekilde bir birinden ayrı binalardan oluşacağını ve bir biri ile bağlantısının olmayacağını da açıklayan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, dolayısıyla, çocuk ve genç suçlular için de ayrı bağımsız bölümlerden oluşup da yetişkinlerden ayrı oldukları bir yerden bahsettiklerini vurguladı.

Baybars, temenni ettiklerinin çocuklar için ıslah okullarının tamamen farklı bir binada olması gerektiğini ve bu yönde de mevcut bazı binaların tadil edilerek bu yönde kullanılmasını sağlamak yönünde de bir düşüncelerinin bulunduğunu söyledi.

Yeni cezaevine geçilmesi için cezaevinin disiplin yasası ile buna bağlı tüzüklerin de değişmesi, teşkilat şemasının da yeniden çıkarılması konusunda ciddi çalışmaların olduğunu anlatan Baybars, bu çalışmaları hem ilgili sendikalar, hem de Gardiyanlar Birliği’nden görüş alarak yaptıklarını açıkladı.

Bakan, 2019 yılı başında tüm bunların tamamlanacak projeler arasında yerini alacağını da sözlerine ekledi. Bakan Baybars, yeni cezaevinin de 2018 sonu veya 2019 başı gibi tamamlanacağını da açıkladı.