Dünyanın ilk genetik olarak düzenlenmiş bebeklerini yaratan ve hakkında soruşturma başlatılan Çinli bilim insanı çalışmasının ayrıntılarını anlattı. He Jiankui, 'çalışmasıyla gurur duyduğunu' ifade etti ve 'başka bir embriyonun daha genlerini değiştirmeyi başardığını' da iddia etti.

DUVAR – Hong Kong’da gerçekleştirilen genom zirvesine katılan araştırmacı He Jiankui, ‘yaptığı iş ile gurur duyduğunu’ vurgulayarak, ‘isimleri Lulu ve Nana olan ikizlerin sağlıklı doğduklarını ve gelecek 18 yıl gözetim altında tutulacaklarını’ belirtti.

Üreme tedavisi sırasında yedi çiftin embriyolarını değiştirdiğini hatırlatan He, genleri “CCR5” olarak bilinen ‘bir geni devre dışı bırakmak için değiştirdiğini ve böylece HIV virüsünün hücreye girmesi için kullanılan yolu bloke ettiğini’ söyledi.

‘İKİNCİ BEBEK YOLDA’

AP’nin haberine göre, Hong Kong’da düzenlenen Genom Zirvesi’nde konuşan He, çalışmasıyla gurur duyduğunu ifade etti ve başka bir embriyonun daha genlerini değiştirmeyi başardığını da iddia etti. He, son deneyine konu olan hamileliğin henüz erken safhalarda olduğunu söyledi.

Yüzlerce bilim insanı da sosyal medyada araştırmaya karşı olduklarını belirten mesajlar yayınladı. Bilim insanları, ‘gen değiştirme’ fikrinin etik olmadığını hatta ‘canavarca’ bir fikir olduğunu savundu.

Oxford Üniversitesi’nden Etik Uzmanı Prof. Dr. Julian Savulescu, BBC’ye verdiği röportajda ‘Gen değiştirmenin ileriki dönemlerde kanser gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini’ söyledi ve “Bu çalışma kesinlikle etik değil ve ihtiyaç duyulan bir şey değil” dedi.