Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Türkiye'de aranan nitelik, sağlık sertifikası ve ürün kalitesine uygun ürünlerin yetiştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Türkiye'de hellime yönelik artan ilgi KKTC açısından bir fırsat penceresidir." dedi.

Şahali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den su temin projesi kapsamında gelen suyun yıllık 75 milyon metreküp olduğunu, bu suyun yüzde 75'inin evsel amaçlı tüketildiğini belirtti. Ana ishale hattının tamamlanmasıyla KKTC'nin tüm yerleşim birimlerinde içme suyunun kullanımını sağlayacaklarını bildiren Bakan Şahali, KKTC'nin coğrafi açıdan sıcak bir ülke olması nedeniyle tarım alanlarına suyun verilmesinin önemli olduğunu, ürünlerin daha erken alınabileceğini anlattı. Erkut Şahali, "Bu sayede ürün çeşitliliği artacak ve ihracatta da önemli bir payı olacak. Gayri safi hasılada da çok önemli bir avantaj sağlayacak." diye konuştu.

"UMARIM KURAKLIK KKTC'NİN MAKUS TALİHİ OLMAKTAN ÇIKAR"

Bakan Şahali, ihracat için ürün kalitesinin artırılmasıyla Türkiye'ye de aranan nitelik, sağlık sertifikası ve ürün kalitesine uygun ürünlerin yetiştirilmesinin son derece önemli olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de hellim peynirine yönelik artan ilgi KKTC açısından bir fırsat penceresidir. Bunu daha avantajlı kullanabilmek için yeni iş ilişkilerinin gelişmesi son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Bu yıl aşırı yağış nedeniyle çiftçinin yüzünün güldüğünü anlatan Şahali, "Artan yağışlar, yer altı su kaynaklarının gelişmesi bakımından son derece önemli. Yer üstü sularının doluluk oranları yaklaşık yüzde yüze ulaştı. Bu, hem bu yıl için hem de gelecek yıllar açısından tarım alanında sevindirici bir gelişmedir. Umuyorum bunun arkası kesilmez ve kuraklık KKTC'nin makus talihi olmaktan çıkar." değerlendirmesinde bulundu.