Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, çocukları ve gençleri en iyi şekilde yetiştirip, topraklara ve ülkeye hep birlikte sahip çıkarak toplumun dünyada hak ettiği yeri almasını sağlamak istediklerini, bunun için de bilimsel, demokratik ve laik eğitimin vazgeçilmezleri olduğunu kaydetti.

Bazı çevrelerin 10 Kasım anma törenleri üzerinden gündem yaratmaya çalıştıklarına dikkat çeken Özyiğit, “İlk günden beri vurguladığımız gibi, Atatürk’ün bizlere mirası olan bilimsel, demokratik ve laik eğitim anlayışından kesinlikle taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bugün katıldığı bir programda Bakanlığın çalışmaları ile gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 80.yıl dönümünün cumartesi gününe denk geldiğini, kendilerinin de bu güne verdikleri değer doğrultusunda bu önemli günün okullarda etkin ve katılımlı bir şekilde anılması için okul törenlerinin cuma gün yapılmasını kararlaştırdıklarını belirten Özyiğit, bu kararın cumartesi günü yapılacak anma etkinliklere engel teşkil etmediği gibi, dileyen, isteyen okul yönetimlerinin buna ek olarak cumartesi günü de etkinlikler organize edebileceğini kaydetti.

Sendikalarla yapılan istişareler sonucunda belirlenen akademik takvimde de zaten 10 Kasım’ın Anma Haftası olarak ilan edildiğini belirten Özyiğit, “Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı” çerçevesinde 10 Kasım Cumartesi günü anma etkinlikleri olduğunu, etkinliğe de Başkent Lefkoşa başta olmak üzere ilçe merkezlerindeki tüm okullarının temsilcilerinin katılacağını kaydetti.

Bu tür uygulamaların benzerinin geçmişte de olduğunu anımsatarak, geçmişte bu kararlara ses çıkarmayanların bugün bu karara eleştiri getirmelerinin manidar olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Kaldı ki Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının Atatürk ilke ve inkılaplarına yönelik tutumu ve bugüne kadarki duruşu açık ve nettir. Bu konunun tartışılması söz konusu bile olamaz. Belli ki birileri Atatürk'ün ölüm yıl dönümünü bile suistimal edecek kadar kendinden geçmiş. Ama kimse bizlerin bilimsel, demokratik, laik eğitim ilkelerimizi sınamaya kalkmasın” dedi.
Özyiğit, eğitimin, bilimsel, demokratik ve laiklik çerçevesinde bir devlet politikası haline getirme amaçlı çalışmalarının kararlılıkla süreceğini vurguladı.