Maliye Bakanı Serdar Denktaş, devamlı surette artan ve 2018 yılında 152,9 milyona ulaşması beklenen ek mesai ödemelerinin kamu maliyesi yönünden sürdürülebilirliği olmadığını kaydetti.

Denktaş ek mesai konusunu, verimlilik, adalet, istihdam açısından sorgulanması ve bu konuda ivedi tedbir alınması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

Komitede sözlerine “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2019 Mali Yılı Bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek başlayan Denktaş, bütçe hazırlıklarında katkı koyan, bakanlık çalışanlarına, gider ve proje tekliflerini katılımcı bir yaklaşımla hazırlayan tüm kamu kurum ve kuruluş çalışanlarına, her bütçe döneminde olduğu gibi yoğun bir tempoda yürütülecek bütçe maratonunda katkı koyacak olan Meclis çalışanları ile değerli Komite başkan ve üyelerine ayrıca basın ve yayın çalışanlarına teşekkür etti.

“Yapılacak değerlendirme, eleştiri ve önerilerin hükümetimize de katkı sağlayacağı inancı ile değerlendirme, eleştiri ve katkılara da şimdiden teşekkür ediyorum” diyen Denktaş, daha detaylı bir sunumu Genel Kurul safhasında yapacağını belirterek, süreyi verimli kullanmak adına konuşmasını kısa tutacağını belirtti.

“EK MESAİ ÖDEMELERİNİN KAMU MALİYESİ YÖNÜNDEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ YOK”

Denktaş konuşmasında borç yükü ve ek mesai ödemelerine de değinerek şöyle dedi:

“Ülkemizin kanayan yarası olan aşırı borç yükü 30 Haziran,2018 tarihi itibariyle 5 milyar 583 milyon Türk Lirası İç Borç, 17 Milyar 646 milyon Türk Lirası Dış Borç olmak üzere 23 milyar 229 milyon Türk Lirasına yükselmiştir. Bu rakam, tahmini GSYİH’nın yüzde 143’üne tekabül etmektedir. Bu durum kamu maliyesini ve ekonomimizi olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu nedenle kamu borç yükünün kontrol altında tutulması ve azaltılması birinci önceliğimiz olmak zorundadır. İç borç yükünü azaltacak ödeme planlaması ile ödeme takviminin oluşturulmasına ağırlık verilecektir.

Devamlı surette artan ve adeta ikinci bir iş olarak karşımızda duran ve 2018 yılında ise 152,9 Milyona ulaşması beklenen Ek Mesai ödemelerinin Kamu Maliyesi yönünden sürdürülebilirliği olmayıp; verimlilik, adalet, istihdam açısından sorgulanmak zorunda olan ve hükümetimizin ivedi tedbir alması gereken bir sorundur”