Meclis Genel Kurulu, 34 evet, 6 ret oyuyla, UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dokunulmazlığını kaldırdı. 10 milletvekili, oylamaya katılmadı.

Meclis Genel Kurulu’nda UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması İstemini İncelemek Üzere Oluşturulan Özel Komitenin hazırladığı rapor görüşüldü.

UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılmasını Tavsiye Eden Komite Raporu, Meclis Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek, Çaluda’nın dokunulmazlığı kaldırıldı. Oylama sırasında daha önce açıkladığı gibi Aytaç Çaluda da dokunulmazlığının kaldırılması oylamasında “kabul” oyu kullandı. Çaluda’nın dokunulmazlığı, bürokratlığı dönemindeki bazı kararları nedeniyle yapılan soruşturma çerçevesinde Meclis’te oluşturulan özel komitenin sunduğu rapor uyarınca kaldırıldı.

Komite Başkanı Gülşah Sanver Manavoğlu tarafından okunan raporda, bilgi ve bulgular ışığında, “Meclis ve Milletvekillerine olan güvenin sarsılmaması ve bu güvenin güçlendirilmesi ve yargıya işini yapmak ve adaleti sağlamak yönünde fırsat sağlamak amacıyla UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının İçtüğüzün 129. maddesinin 4. fıkrası uyarınca üye sayısının salt çoğunluğu ile uygun görüldüğü” kaydedildi.

Komite üyelerinden Başkan Vekili UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın rapora ret oyu kullandığı ve “Karşıt Görüş ve Karşı Oy Gerekçesi başlıklı metin verdiğini belirten Manavoğlu, rapora giren bu metni de Meclis kürsüsünden okudu.

Çaluda: Ülke yangın yerine döndü, bu konu incir çekirdeğini doldurmuyor

Oylama öncesinde kürsüye çıkan UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda, meselenin uzun zamandır gündemde olduğunu ve kamuoyunun boş yere meşgul edildiğini kaydetti.

Çaluda, kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul eden sözde yolsuzluk dosyalarının artık kabak tadı verdiğini belirterek ülkenin yangın yerine döndüğü bu günlerde incir çekirdeğini doldurmayacak bir konunun pişirilip pişirilip gündeme getirilmesinin gündem çarpıtmaktan başka bir şey olmadığı görüşünü ifade ederek, kendisine karşı siyasi linç girişimi yapıldığını savundu.

Çaluda konuşmasının devamında, dokunulmazlığının kaldırılması için yapılacak oylamada “evet” oyu kullanacağını, siyasete girecek gençlere örnek teşkil etmesini istediğini, suç işlediğini asla kabul etmediğini, vicdanının rahat, alnının açık olduğunu belirtti.

Adalete güvendiğini söyleyen Çaluda, tüm milletvekillerini de evet oyu vermeye davet etti.

“İddia ettiğiniz dosyaları ya gündeme getirin, ya da istifa edin”
“Kıbrıs Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçecek kararın” bir an önce alınmasını isteyen Çaluda, hükümete “çile çeken insanlara hizmet etmeye niyetiniz ve gücünüz varsa ülke insanının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışın” dedi. Çaluda, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’a da “İddia ettiğiniz dosyaları ya gündeme getirin ya da istifa edin” dedi.