Avrupa Komisyonu, Avrupa Günü kutlamaları çerçevesinde dün saat 20:30’da Kıbrıs’ın ilk iki toplumlu Klasik Müzik Orkestrası olan Kıbrıs Oda Orkestrası tarafından Otello Kalesi’nde konser gerçekleştirildi.





Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Ierotheos Papadopoulos yaptığı konuşmada; “2018 yılı Avrupa Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bu konser için Bugün burada, Mağusa’nın ünlü Otello Kalesi’nde sizlerle birlikte olmak benim için büyük bir zevk. Bu kutlamalara; 6 Mayıs tarihinde Larnaka’da başladık ve Mağusa’da bu turu tamamlıyoruz. ” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı aracılığıyla Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için destek sağlama konusunda tam bağlılıkla hareket ettiğini de dile getiren Papadopoulos;  Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi halinde Ab’nin uzun dönemli bütçesi yeniden gözden geçirilerek, yeniden birleşmeden kaynaklanan ilave mali ihtiyaçlar dikkate alınacaktır dedi.

Avrupa Günü

Her yıl 9 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Günü ile Avrupa’da barış ve birlik kutlanmaktadır. Bu gün, tarihi Schuman Deklarasyonu’nun yıl dönümüne iaşret etmektedir. 1950 yılında, dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Paris’te yaptığı bir konuşmada, Avrupa uluslarının birbirleriyle savaşmasını olanaksız hale getirecek yeni bir siyasi iş birliği şekli ile ilgili fikrini ortaya atmıştır. Schuman tarafından yapılan öneri, bugünün Avrupa Birliği’nin başlangıcı olarak addedilmektedir.

Kıbrıs Oda Orkestrası

Kıbrıs Oda Orkestrası fikri Natalie Neophytou ve Nihat Ağdaç isimli iki kıbrıslı sanatçının, Londra’da Royal Academy of Music&Guildhall School of Music and Drama isimli prestijli müzik enstitülerinde eğitim gördükleri sırada ortaya çıkmıştır.