Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis , Roma’da yer alan AB’ne üye Güney ülkelerinin Zirvesi sırasında diğer liderleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki gelişmeler, bölgedeki doğal gazın keşfedilmesi ve özellikle Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’indeki “yasadışı eylemleri” olarak adlandırdığı olaylar hakkında bilgilendirdi.

Zirve çerçevesinde gazetecilere açıklamada bulunan Anastasiadis, 23 Şubat Zirvesinde ele alınacak konular üzerine memnun edici bir tartışma yapıldığını ve görüşmelerin sonuçları Roma Deklarasyonu’nda ifade edileceğini söyledi.

Anastasiadis, “garantörler, müdahale hakları ve işgal ordusu olmadan ve tüm Kıbrıslıların; Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa’nın sunduğu olanakların zevkini çıkarıp gerçekten bağımsız bir ülke yaratmak için Kıbrıs sorununa Avrupa ilkeleri ve topluluk müktesebatı temelinde bir çözüm bulunması ortak hedefimizdir” dedi.

Resmi açıklamaya göre, Zirve’nin ilk gün çalışmaları sırasında vatandaşların hayatlarının daha kaliteli olması amacıyla ülkelerin ekonomik büyümesi konusunun ele alındığı belirtildi.

Zirve sırasında ayrıca, göç krizi de ele alındı ve liderler konu üzerinde alınan önlemlerinin uygulanmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Anastasiadis, zirve sırasında Avrupa’nın enerji güvenliği ile ilgili konuların da ele alındığını ve bu çerçevede altı ülkenin liderlerini Kıbrıs’ın MEB’indeki gelişmeler, bölgedeki keşfedilen doğal gaz hakkında bilgilendirdiğini belirterek “söz konusu gelişme önemli bir gelişmedir ve “EastMed” boru hattıyla Avrupa Birliği için bir güvenlik kaynağı olabilir” dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’inde kendi egemenlik haklarını uygularken engellerle karşı karşıya geldiğini de ifade eden Nikos Anastasiades, engellerin Türkiye’nin yasadışı eylemlerinden kaynaklanan engeller olduğunu belirtti.

Anastasiades, Kıbrıs’ın Mart ayında AB’ne üye Güney ülkelerinin 5. Zirvesine ev sahipliği yapacağını da duyurdu.