https://youtu.be/8u1eaImbin4




Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen 5. Avrupa Birliği (AB) Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nin ardından yayımlanan ortak deklarasyonda, Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşma çabalarının desteklendiği belirtilerek, "Kıbrıs sorununda ilgili BM kararları ile AB müktesebatı değerleri ve ilkeleri doğrultusunda kapsamlı, uygulanabilir bir çözüme yol açacak müzakerelerin yeniden başlaması için devam eden çabalara kararlı desteğimizi yineliyoruz." ifadeleri kullanıldı.









Çipras, Doğu Akdeniz'de doğal zenginliklerden yararlanmanın bir egemenlik hakkı olduğunu savunarak, "Çözüm tüm Kıbrıslıların, yani hem Rum hem de Türk Kıbrıslıların faydasına olacaktır. Doğal kaynakların çıkarılmasından kaynaklanan gelirler eşit ve adil bir şekilde Rumlar ve Türkler arasında paylaşılmalı." diye konuştu.





"KIBRIS'TA BM KARARLARI KAPSAMINDA KALICI BİR ÇÖZÜM HEDEFLİYORUZ"
Rum lider Nikos Anastasiadis enerji konusunun zirveye katılan ülkeler arasında en önemli konu olduğunu belirterek, Akdeniz'in enerji transferi için alternatif bir koridor teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Münhasır Ekonomik Bölge içerisinde doğal kaynakların kullanılması yönünde destek veren liderlere teşekkür eden Rum lider, Kıbrıs'ta BM kararları kapsamında kalıcı bir çözüm hedeflediklerini sözlerine ekledi.