Gazimağusa’nın 45’inci Kurtuluş Yıl dönümü, Zafer Anıtı ve İsmet İnönü Bulvarı’nda gerçekleşen törenler ile kutlandı. İsmet İnönü Bulvarı’nda gerçekleşen iki törende ise bando eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Gazimağusa Kaymakamı Kemal Serpal, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi askeri birlikleri birlikte kalabalığı selamladılar.



Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter günün anlam önemini belirten konuşma yaptı. Konuşmasında, “ Bugün ilk günkü heyecanımızla Gazimağusamızın 45. Kurtuluş gününü kutluyoruz. Bize bu onuru, sevinci yaşatan kahramanlarımızı saygı, sevgi ve minnetle anıyor hepinizin 15 Ağustos Gazimağusa’nın kurtuluş gününü kutluyorum. Anma ve kutlama merasimleri bir yanıyla geçmişi hayırlamaya bir yanıyla da geleceği düzenlemeyip şekillendirmemize vesiledir.



Törenler, temsiller 45 yıl önceki anlayışı, azim ve kararlılığı,duruşu bugüne ve geleceğe taşıma maksadına yöneltilmiş olmalıdır. Çünkü o anlayışa azim ve kararlılığa bugünde ihtiyacımız vardır. Bağımsızlığımızı sürdürmek başı dik insanlar olarak,huzur içinde yaşamak 45 yıl önce sergilenen kahramanlığı anlamakla mümkündür. Bağımısız yaşama idalimizin sembolü olan şanlı bayrağımızın yurdumuzun üstünde ebediyen dalgalanması varoluş mücadelemizdeki ruh ve inancın muhafazasına bağlıdır. Gazimağusa’nın kurtuluşu Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinin son noktasıdır. Bu kurtuluş günü hepimizin diriliş bayramıdır. Bugün esenlik dolu günleri yaşayan bizlerin bu cennet vatanı bizlere emanet eden ecdadımızı minnet ve şükranla anma günüdür. Tarih bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır.



15 Ağustos tarihin aynasına bakmamızı sağlayan benzeri az bulunan zaman dilimlerinden biridir. Bunun için tarihimizi iyi okumak ve 1974 öncesini görmemiş çocuklarımıza mücadelemizi anlatmak zorundayız, sevgi saygı hoşgörü içinde tarihimizi birlikte yazdık coğrafyamızı birlikte güzelleştirdik bir ve beraber yaşadık. Kendi devletimizin sınırları içinde Türkiye’mizin etkin ve fiili garantisi altında zor zamanlarımızı paylaşarak özgür, mutlu yaşayacağız. Mağusamızın tarihi eserlerine, kültürüne katkı sağlıyoruz. Şehirmiz KKTC’nin bir kültür sanat merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Özelde şehrimizin genelde devletimizin kalkınması bu toprakları kanlarıyla yurt kılan ecdadımızın en büyük arzusu olduğuna dair hiç şüpem yoktur. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, kahraman gazilerimize esenlikler diliyorum” ifadelerini kullandı.



Gazimağusa 4. Alay Komutanlığı’ndan Teğmen Kadir Akkuş konuşma yaptı. Teğmen Kadir Akkuş, günün önemini anlatan konuşmasında, bugünün öneminin “özgürlük uğruna canlarını ve kanlarını vermiş şehit, gazi ve mücahitleri anmak, tam 44 yıl önce verdikleri var olma mücadelesi esnasında neler hissettiklerini bir nebze de olsa anlamak ve unutmamak” oluğunu belirtti.



Akkuş, “Kıbrıslı Türklerin zaman içinde eğer kendimizi içte ve dışta bir bütün olarak savunma gücüne sahip değilsek Rumlar bizimle barış için ne anlaşma yapmaya yanaşacak ne de bu topraklarda yaşam hakkı tanıyacaktı” diye konuştu.



Doğu Akdeniz Doğa Koleji öğrencisi Özgü Gıral günün şiirini okudu. Gazimağusa’nın 44’üncü Kurtuluş Yıldönümü, gösteriler ve tören geçişi ile sona erdi.